Hyvä, parempi vai paras valokuvaaja — ja mistä sellaisen voi löytää?

06.01.2021

”Sattuisitko tietämään hyvän valokuvaajan, jota voisit suositella myös meille?”

Viime vuoden lopussa avasin sivuilleni kyselyn, jossa kysyin valokuvaukseen ja valokuvaajan valintaan liittyviä kysymyksiä. Silmäillessäni vastauksia voisin ajatella, että kuvaajaa etsineet/etsivät käyttäisivät tällaisia hakusanoja nettiä selaillessaan: "Hyvä valokuvaaja", "Hyvä valokuvaaja perhekuvaus", ”Valokuvaajan tyyli”, ”Ammattikuvaaja”, ”Valokuvaaja hinta”, "Valokuvaajat kokemuksia", "Valokuvaajien hinnat" ja "Valokuvaajan palkkaaminen." Omalla kohdallani minun tarjoamani palvelut saatettaisiin puolestaan löytää hakusanoilla: "Valokuvaaja Tampereelta", "Lapsikuvaaja Tampere", "Hyvä lapsikuvaaja Tampere", "Perhekuvaus Tampere", "Vauva- ja perhekuvaus Tampere", "Vauvakuvaaja Tampere", "Hääkuvaus Tampere", "Hääkuvaaja Tampere", "Pariskuntakuvaus Tampere", "Valokuvaajien hinnat Tampere", "Edullinen valokuvaaja Tampereelta" tai "Valokuvaaja Tampere kokemuksia".

Valokuvaajan valintaan näyttävät vaikuttavan siis eniten tyyli, suositukset ja hinta. Löytyykö se oikea valokuvaaja lopulta kuitenkaan pelkän google-haun perusteella? Tai tarkennetaan hieman: riittääkö se, että valokuvaaja on edullinen, työskentelee sopivan lähellä ja tarjoaa kuvausaikaakin juuri halutulle ajankohdalle. Sattuisiko ystävä kuitenkin tietämään hyvän valokuvaajan, jota voisi suositella myös meille? Jääkö kuvauskokemuksen hinta silloin toisarvoiseksi, jos kuvaajan tyyli on puhutteleva ja oman näköinen.

Sitä oikeaa kuvaajaa metsästämässä

Valokuvaajan etsimiselle ja kuvauksen varaamiselle on usein luonnollisesti jokin aihe. "Merkkipäiviä on ikuistettu aina ja lapsen synttärit lähestyvät.", tai toisaalta: "Miksi me emme varaisi perhekuvausta ilman mitään sen kummempaa syytä, kun ystävätkin ovat hehkuttaneet heidän omaa kuvauskokemustaan niin paljon." Niimpä, valokuvia halutaan yleensä sen takia, että niitä kuuluu käydä ottamassa. Toisaalta olemme myös oppineet, että muistoja kannattaa kerätä. Valokuvaaja saattaakin löytyä ihan lähipiiristä, tai sitten sitä on lähdettävä etsimään, ehkä tyylin, suositusten, hinnan tai vain vapaiden aikojen perusteella.  

Nettisivuillani olleessa kyselyssä kysyin teiltä seuraavat kysymykset:

Oletko käynyt valokuvaajalla ennen lapsen/lasten syntymää?

- Suurin osa vastanneista on käynyt valokuvaajalla jo ennen lapsen/lasten syntymää. Ehkä esimerkiksi konfirmaatio-, valmistujais- ja hääkuvat ovat otettu valokuvaajalla. Konfirmaatiokuvista vauvakuvauksen varaamiseen kuluu usein monia vuosia, joten näiden kuvien ottaja voi usein olla jo eri valokuvaaja. Ennästään tuttu hääkuvaaja saatetaan puolestaan haluta ikuistamaan myös odotusta ja perheen kasvua.

Mikä vaihtoehdoista vaikuttaa eniten siihen, miksi käytät valokuvaajan palveluita?

- Vastauksista selviää, että valokuvaaja halutaan palkata taiteellisempien kuvien toivossa. Kuvilta halutaan kuitenkin laadukkuutta, ja osa vastanneista oli myös rastittanut kohdan: "Haluan myös itse kuviin.". Ammattilaisen kuvilta odotetaan siis ehdottomasti erilaisuutta, jotain jota itse ei pystytä tuottamaan. Sitä pidetään kuitenkin selvästi myös kokemuksena, johon päästään osallistumaan yhdessä ilman, että kenenkään omasta porukasta tarvitsee olla kameran takana.

Mikä vaihtoehdoista tuntuu sinulle tärkeimmältä kuvaajaa valitessa?

- Ehdottomasti suurin osa vastanneista liputtaa valokuvaajan tyyliä merkittävämmäksi seikaksi kuvaajaa valitessaan. Seuraavaksi eniten arvostetaan sitä, jos kuvaaja on tuttu tai suositeltu. Viimeisenä vaikuttaa kuvaajan hinnasto. Onko tosiaan näin, että suomalainen ei sittenkään osta sieltä mistä halvimmalla saa? Ilmeisesti tässä asiassa ei ainakaan, ihanaa luettavaa!

Mitä tyylillisesti arvostat valokuvissasi?

- Kukaan vastanneista ei halua kuvia, jotka ovat pelkästään sen hetkisten kuvaustrendien mukaisia. Kuvista halutaan tunnistaa itsensä. Hienoa! Mielestäni hyvä kuvaaja osaa ottaa kuvattavistaan ennen kaikkea sellaisia kuvia, joita he haluavat. Toissijaiseksi jää kaikki muu.

Mitä odotat eniten kuvaajan ottamilta kuvilta?

- Valokuvaajan kuvilta odotetaan kuitenkin eniten taiteellisuutta. Tänä päivänä meillä jokaisella kulkee taskussa mukana jo melko hyvä kamera, jolla kuvata omaa arkeaan (tai no näinhän sanotaan, mutta itse en kyllä pysty laittamaan hyvää puhelimen kameraa ja järjestelmäkameraa mitenkään samalle viivalle..."). Vastauksissa laadukkuus tuleekin hyvänä kakkosena! Kuvaajalta odotetaan myös tietynlaista taitoa saada kuvattavat näyttämään hyviltä. Tämä kohta keräsi kuitenkin vähiten vastauksia, joka tukee sitä, että kuvissa halutaan kuitenkin näyttää luonnollisilta, eikä liian asetelluilta.

Mitä mieltä olet siitä, että kuvaaja jakaisi lapsen/lasten kuvia omilla alustoillaan? (esim. portfolio, instagram)

- Tämä kohta jakoi vastaukset aika tasan kahteen eri leiriin. Osa ei halua, että omia kuvia käytetään ja osan mielestä kaikkien kuvien käyttäminen on sopivaa. Tietyntyyppisten kuvien käyttöä tai käyttötapaa ei eritelty. Kuvaaja saa joko käyttää kuvia ihan vapaasti tai sitten niitä ei saa käyttää ollenkaan.

Valokuvauksen toivotaan olevan kokonaisvaltainen kokemus

Poimin tähän loppuun vastauksista vielä muutaman kommentin, joita sai halutessaan jättää vapaamuotoisesti:

"Kuvaajaa on vaikeaa valita etukäteen, koska vaikka kuvaaja olisi kuvannut lapsia, ei voi tietää ymmärtääkö tämä lapsia tai tuleeko toimeen lasten kanssa."

Ja...

"Toivoisin että valokuvaajat ottaisivat paremmin huomioon lapsen temperamentin, esim. ujoa lasta ei saa rentoutumaan innokkaalla kutituksella tms ja menevästä lapsesta ei ehkä kannata yrittääkään ottaa kuvia, joissa lapsen pitäisi istua tai maata paikoillaan."

Muutkin jätetyt kommentit liittyvät vahvasti lapsikuvaukseen. Itse ehkä myös juuri nimenomaan ajattelen, että "kestän" kuvaajani erilaisuutta helpommin ja voin kertoa, jos jokin hänen ehdotuksensa ei toimi kohdallani. Lasteni suhteen ajattelen enemmän, kuinka lapseni rentoutuvat kuvaajan kanssa. Tämä vaikuttaa auttamatta kuvauskokemukseen ja siihen, näyttävätkö he kuvissa itseltään. Ihmiset ovat ehdottomasti kaikki erilaisia, eikä lasten kanssa kannata kuitenkaan yrittää esittää mitään. Saatetaan ehkä ajatella, että lapsia kuvatessa on oltava "reipas ja iloinen". Tiedätte varmasti nimenomaan lauseen: "Tulen toimeen lasten kanssa." Mitä tämä kuitenkin käytönnössä tarkoittaa? Lasten kanssa kun tulee parhaiten toimeen olemalla vain oma itsensä — eiväthän kaikki lapsetkaan ole "reippaita ja iloisia". Voiko kuvaaja siis edes luvata tulevansa toimeen lasten kanssa, se kun ei joka hetki onnistu edes vanhemmilta itseltään. Sen sijaan kuvauksen ammattimainen läpivienti kuuluu valokuvaajalle. Lapsen kiukkua ei välttämättä poista sillä hetkellä mikään, joten tietyntyyliset kuvat kannattaa ainakin hetkeksi unohtaa ja kokeilla jotain muuta. Joskus lapsi tarvitsee vain aikaa.

Yhdyn täysin myös jälkimmäiseen kommenttiin. Olen sitä mieltä, että kuvaajalla tulisi olla takataskussaan ideoita lapsikuvaukseen, jossa kuvattavan perässä pysyessä saattaa tulla oikeasti vähän hiki, mutta myös kuvaukseen, joka etenee rauhallisemmin vanhempien sylissä. Omalla kohdallani kuvaustyyliäni määrittää pitkälti se, että saan kuvattavani tekemään toivottuja asioita ilman, että asettelen heidät tietyllä tavalla ja otan äkkiä muutaman kuva. Esimerkiksi taaperokaan ei välttämättä jaksa kauaa istua vanhempien ja pikkusisaruksen kanssa hiljaa paikallaan, jos hänet yhtäkkiä vain nostetaan siihen. Jos sen sijaan minä kuvaajana kysyn häneltä, että missä vauvan pienet varpaat ovat piilossa, herättää (ehkä!) pikkutyypin kiinnostuksen ihan eri tavalla. Tällaiset luonnolliset tapahtumaketjut tuovat lopputulokseen tietysti kasapäin luonnollisuutta kuvattavien asentoihin ja ilmeisiin. Silloin kun ei asetella, vaan ohjaillaan toimimaan omalla tavallaan niin, että saadaan tavoiteltu asetelma luonnollisesti, tunnistavat kuvattavat varmasti itsensä kuvista.

Mitä varatulta kuvaukselta siis odotetaan?

Kokemuksia, joista jää käteen hintansa arvoisia persoonallisia muistoja. Taiteellisempien ja laadukkaampien kuvien ohella, valokuvaajalta odotetaan selvästi myös hyviä vuorovaikutustaitoja ja yleisesti kokemuksellisen kuvaustilanteen luomista. Vastauksista selvisi myös, että kuvista halutaan kuitenkin tunnistaa itsensä.

- Jenni (Valokuvaaja, joka rakastaa persoonallisia kuvia)